De overheid voert vanaf 1 december 2019 een aantal nieuwe regels in waar vooral kleinhandelaars mee te maken zullen krijgen.
Verplicht afronden bij cashbetalingen
Winkeliers kennen het probleem: er is een tekort aan 'rosse' muntjes van 1 en 2 cent. Ze zijn een plaag in menige portemonnee, en worden door de cosument massaal 'opgepot'.
Het slaan van deze muntjes kost meer dan ze waard zijn, dus onze overheid is niet geneigd op die manier aan het probleem te verhelpen. Andere maatregelen drongen zich op.
Winkeliers hebben al langer de mogelijkheid om bij cash betalingen af te ronden naar het dichtsbijzijnde veelvoud van 5 cent, maar dit wordt slechts in beperkte mate toegepast.
Vanaf 1 december 2019 wordt dit verplicht. De muntjes van 1 en 2 cent blijven weliswaar geldig als betaalmiddel, maar de winkelier hoeft niet meer op zoek naar een voorraadje om dagelijks de kassalade mee te vullen. Voor alle duidelijkheid: deze verplichting geldt niet voor elektronische betalingen, maar afronden is wel toegelaten. Dit geldt echter niet als er met maaltijd- of ecocheques of geschenkbonnen wordt betaald.
Weg met de plastic zakjes
Nog iets dat aan de kassa zal verdwijnen: de gratis plastic zakjes voor je boodschappen.
Deze maatregel is eigenlijk al sinds half juni 2019 van kracht, maar winkeliers hadden nog een half jaar de tijd om bestaande voorraden zakjes nog (gratis) weg te werken.
Vanaf 17 december zal er dus steeds een bijdrage moeten gevraagd worden aan de klant die een plastic zakje vraagt. De prijs per zakje moet duidelijk worden geafficheerd.
Deze maatregel is wel enkel van toepassing voor zakjes met een dikte tussen de 15 en 50 micron. Dunnere zakjes, vaak gebruikt voor het verpakken van groenten en fruit, mogen wel nog gratis ter beschikking worden gesteld. Dat geldt ook voor dikkere boodschappenzakken, die stevig genoeg zijn voor hergebruik.
Een goeie zaak?!
Voor consumenten wordt het wellicht even wennen en niet iedereen is onverdeeld gelukkig met deze maatregelen. De afrondingsregels worden er bijv. niet eenvoudiger op. Maar zeker over het beperken van plastic wegwerpzakken groeit de consensus en voorzien meer en meer winkeliers een duurzamer alternatief. Dat kan de milieubewuste consument enkel maar toejuichen! Nu er nog aan denken de herbruikbare zakjes ook mee te nemen als je gaat winkelen natuurlijk!
Kommentit